Hungarikum napok Tihanyban

balaton.vehir.hu Forrás: Zatkalik András Fotó: Zatkalik András 2011. 11. 18. 19:49

Szakmai konferenciával, főzőversennyel és sztárokkal várja jövő héten Tihany a vendégeit.

A háromnapos rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, hogy 2008-tól folyik hazánkban a hungarikum program, melynek kiemelt célja a nemzeti értékek védelmezése. A politikus hangsúlyozta, hogy ennek a mozgalomnak Veszprém megye lehet az egyik élharcosa már eddig is elismerést kiváltó eseményeivel, kiadványaival, jóllehet másutt is sorra alakulnak a hungarikum klubok.

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő (balról) Papp Róbert (jobbról) és fia társaságában

A Régi Idők Udvara Skanzen, a Pannon Értékmentők és Hagyományőrzők Közössége Közhasznú Egyesület közreműködésével a fentiek szellemiségének jegyében rendezi november 25-27 között a Hungarikum napokat Tihanyban. A háromnapos rendezvénysorozat szakmai nappal veszi kezdetét, ahol a témában érintett politikusok, közéleti személyiségek és termelők részvételével egyrészt megvitatják a hungarikumok helyzetét, szó lesz a hungarikumok törvénytervezetéről, másrészt előadások hangzanak el a már világszerte ismert magyar termékekről.

A Prémium Hungaricum díjas étterem egy részlete

A nagyközönség számára a második nap lehet igazán izgalmas és látványos, hiszen szombaton (26-án) ismert személyiségek segítségével népszerűsítik a hungarikumokat. Csapatok versengenek majd egymással egy-egy sertés feldolgozásában, hungarikum ételek elkészítésében. A tervek szerint V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szigorú felügyelete alatt történik majd a zsűrizés. A programot népművész fellépők, hungarikum vetélkedő és egyéb show-elemek színesítik. Lesz hungarikum vásár, bor- és pálinkakóstoló, hurka-kolbász kiállítás.

A lekvárt is levendula zamatosítja

Hasonló lesz a zárónap, vasárnap is, Hurka Gyurka napja, amikor a „disznóságokat” nemcsak közszemlére teszik, de azokat meg is lehet vásárolni.

A rendezvénynek az is célja, hogy a balatoni idegenforgalmi szezont tovább lehessen hosszabbítani.

A rendezvény helyszíne a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem, mely tavasszal nyerte el a Prémium Hungaricum minősítést. Tihany e kiemelt pontján (Batthyányi u. 3.) nemcsak „disznóságok”, de helyben készült péksütemények, kalácsok, pogácsák is fogyaszthatók lesznek a nagy sláger, a teljesen egyedi levendulalekvár mellett.

Ház körüli szerszámok kavalkádja

Álljon itt hívogatóul néhány ismert név a szombati vendégek bőséges névsorából: Kovács Csaba fogathajtó, Kondákor Zsófi színművész, Benkő Dániel lantművész, Fenyvesi Ottó költő.

Részlet a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem egyik teremből

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!